Ghent Symphony Orchestra werd in 1997 door Jos van den Borre, inspecteur bij het deeltijds kunstonderwijs, als het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen (JeMOO) opgericht. Enkele jaren terug besliste Jeugd en Muziek Vlaanderen een andere koers uit te varen en zo veranderde de naam van ons orkest naar Jong Symfonisch Gent, een orkest dat onder de vleugels van Amaj vzw concerten organiseerde. In 2019 besliste het orkest onafhankelijk verder te gaan als Ghent Symphony Orchestra (GSO).

Vandaag maken een 40-tal enthousiaste, gemotiveerde en getalenteerde jongeren tussen 13 en 30 jaar uit alle uithoeken van Oost- en West-Vlaanderen de tweewekelijkse zondagse trip naar Gent om samen op het podium te kruipen en samen te musiceren. Ons orkest bestaat uit leerlingen en afgestudeerden aan het deeltijds kunstonderwijs, studenten die een professionele opleiding in het hoger muziekonderwijs startten. Soms worden we ook bijgestaan door professionele coaches.

Het GSO wil jonge mensen in contact brengen met symfonische muziek en hen de kans bieden orkestervaring op te doen in een heus symfonisch orkest. Ook jonge solisten willen wij kansen bieden op hun jaarlijkse solistenwedstrijd. We streven een hoog niveau na, maar musiceervreugde in een vriendschappelijke sfeer blijft echter het grootste streefdoel. We hopen dan ook dat dit enthousiasme aanstekelijk werkt op het (vaak jonge) publiek.

In de afgelopen jaren organiseerden we concerten in verscheidene Belgische steden alsook in het buitenland. Het GSO organiseert immers regelmatig orkeststages en buitenlandse concertreizen. Enkele te vermelden hoogtepunten uit de voorbije jaren waren het project met familieconcerten rond het ballet “De Notenkraker” van Tchaikovsky (met projectie van een nieuw getekend stripverhaal), “Messa da Requiem” van Verdi en de Carmina Burana van Orff. Ook de samenwerking met “Jong Symfonisch Antwerpen Amaj” voor de Tiende Symfonie van Shostakovich en de Eerste Symfonie van Mahler alsook de samenwerking met pianist en winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd Vitaly Samashko zorgden voor onvergetelijke concerten.