Ghent Symphony Orchestra
In Paradisum

In Paradisum

Waar en wanneer?

  • Vrijdag 15/11/2019 – 20u St. Martinuskerk – D. Vermandereplein, 8580 Avelgem
  • Zondag 24/11/2019 – 17u St. Machariuskerk, Prooststraat, 9000 Gent
  • Zaterdag 30/11/2019 – 20u St. Machariuskerk, Astridlaan 97, 9500 Geraardsbergen

Programma  

  • John Rutter – Requiem
  • Gabriel Fauré – Cantique de Racine
  • Willy Soenen – Introspectief vierluik
  • Pēteris Vasks – The Fruit of Silence & Pater Noster

In het najaar van 2019 bracht het Ghent Symphony Orchestra een nieuw project: In Paradisum. Dit project werdvoor het grote publiek gebracht in samenwerking met de koren Cantandum en Pro Musica.

“In Paradisum” is een elegisch programma rond het thema van de dood en het sterven. Dit betekent echter niet dat alle muziek erg zwaarmoedig klinkt. We nemen het publiek mee op een rollercoaster doorheen een heel spectrum aan gevoelens: niet alleen pijn en verdriet, geween en geklaag, maar ook berusting, aanvaarding, bevrijding, hoop, vertrouwen in God en een positieve kijk op het leven komen aan bod.

Requiem – John Rutter

Het prachtige Requiem van de Engelse succesvolle componist John Rutter staat centraal. Het is een muzikale zetting uit 1985 voor sopraan, gemengd koor en orkest in zeven delen, naar het voorbeeld van Gabriel Fauré. Voor vijf van de zeven delen werd de Latijnse requiemtekst gebruikt. Die worden aangevuld met twee delen gecomponeerd op Engelse teksten. Het tweede deel is gebaseerd op de Engelse versie (“Out of the deep”) van het “De profundis” (psalm 130), en vangt aan met een prachtige en virtuoze cellosolo. Dit deel klinkt als een uit de diepte opstijgende en door de negro spirituals en jazz beïnvloedde gospel. Deel zes is de eerder in 1976 gecomponeerde anthem “The Lord is my Shepherd” (psalm 23) met een betoverende hobosolo. Het eerste deel, dat dramatisch inzet met trage paukenslagen, combineert het Introïtus en het Kyrie, het derde deel is het eenvoudige, maar wondermooie Pie Jesu, met sopraansolo, het centrale vierde deel is een levendig Sanctus, gevolgd door het Agnus Dei als vijfde deel. Tenslotte, als laatste zevende deel, het Lux Aeterna. In de laatstgenoemde delen combineert Rutter de liturgische Latijnse tekst met bijbelse verzen in het Engels. Rutter heeft dit requiem opgedragen aan zijn vader die een jaar eerder stierf.

Naast dit prachtige requiem staan in het eerste deel van het concert het bekende “Cantique de Racine” van Rutters voorbeeld Gabriel Fauré op het programma alsook de creaties van Willy Soenen waaronder “In Paradisum” en – als tegenhanger van het Engelse “The Lord is my Shepherd” uit het Requiem van Rutter – een speciaal voor dit concert geschreven nieuwe compositie op de Nederlandse vertaling “De Herder is mijn Heer” voor sopraan en orkest.

Uitvoering

De koren Cantandum (Gent) en Pro Musica (Geraardsbergen) brengen dit werk samen met het Ghent Symphony Orchestra onder leiding van Geert Soenen.

Het eerste najaarsproject van het Ghent Symphony Orchestra brengt de unieke combinatie van onverwoestbare klassiekers uit het repertoire voor koor en orkest alsook creaties van eigen bodem!