Ghent Symphony Orchestra
Over ons

Over ons

Op deze pagina kan je info vinden over het orkest, onze dirigent en het bestuur van het Ghent Symphony Orchestra. 

Het Ghent Symphony Orchestra

Ghent Symphony Orchestra werd in 1997 door Jos van den Borre, inspecteur bij het deeltijds kunstonderwijs, als het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen (JeMOO) opgericht. Enkele jaren terug besliste Jeugd en Muziek Vlaanderen een andere koers uit te varen en zo veranderde de naam van ons orkest naar Jong Symfonisch Gent, een orkest dat onder de vleugels van Amaj vzw concerten organiseerde. In 2019 besliste het orkest onafhankelijk verder te gaan als Ghent Symphony Orchestra (GSO).

Vandaag maken een 40-tal enthousiaste, gemotiveerde en getalenteerde jongeren tussen 13 en 30 jaar uit alle uithoeken van Oost- en West-Vlaanderen de tweewekelijkse zondagse trip naar Gent om samen op het podium te kruipen en samen te musiceren. Ons orkest bestaat uit leerlingen en afgestudeerden aan het deeltijds kunstonderwijs, studenten die een professionele opleiding in het hoger muziekonderwijs startten. Soms worden we ook bijgestaan door professionele coaches.

Het GSO wil jonge mensen in contact brengen met symfonische muziek en hen de kans bieden orkestervaring op te doen in een heus symfonisch orkest. Ook jonge solisten willen wij kansen bieden op hun jaarlijkse solistenwedstrijd. We streven een hoog niveau na, maar musiceervreugde in een vriendschappelijke sfeer blijft echter het grootste streefdoel. We hopen dan ook dat dit enthousiasme aanstekelijk werkt op het (vaak jonge) publiek.

In de afgelopen jaren organiseerden we concerten in verscheidene Belgische steden alsook in het buitenland. Het GSO organiseert immers regelmatig orkeststages en buitenlandse concertreizen. Enkele te vermelden hoogtepunten uit de voorbije jaren waren het project met familieconcerten rond het ballet “De Notenkraker” van Tchaikovsky (met projectie van een nieuw getekend stripverhaal), “Messa da Requiem” van Verdi en de Carmina Burana van Orff. Ook de samenwerking met “Jong Symfonisch Antwerpen Amaj” voor de Tiende Symfonie van Shostakovich en de Eerste Symfonie van Mahler alsook de samenwerking met pianist en winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd Vitaly Samashko zorgden voor onvergetelijke concerten.

Geert Soenen - onze dirigent

“Een gevoelig, muzikaal temperament”

Zo werd Geert Soenen omschreven door de Hongaarse dirigent Ivan Fischer. Geert begon zijn loopbaan als trompettist en pianist, maar is momenteel actief als dirigent en docent aan het Conservatorium van Gent. Geert behaalde diploma’s voor notenleer, muziekgeschiedenis, trompet, geschreven harmonie, piano en een hoger diploma kamermuziek aan het Conservatorium van Gent. Daarna trok hij verder naar het Conservatorium van Den Haag, waar hij zijn opleiding als dirigent verder zette en er het diploma orkestdirectie behaalde.

Music is the strongest form of magic. And I hope I can make it happen!

Geert werkte onder andere samen met het Prague Philharmonic Chamber Orchestra, het Symfonieorkest van Vlaanderen en het koor van de Vlaamse Opera, waar hij ook assistent was van verscheidene vooraanstaande dirigenten en met talrijke koren en ontelbare binnen-en buitenlandse solisten heeft samengewerkt. Momenteel is hij ook dirigent van de koren Fa.Si.nant uit Baarle en van Cantandum uit Gent.

Intussen dirigeerde hij een indrukwekkend repertoire van zowel symfonische muziek als opera’s, operettes, musicals, oratoria, creaties en koormuziek bij elkaar. Zo leidde hij enkele jaren geleden met groot succes uitvoeringen van o.a. de Tiende Symfonie van Shostakovich en de Eerste Symfonie van Mahler in Gent en Antwerpen (De Singel) waarvoor ons orkest de handen in elkaar sloeg met Jong Symfonisch Antwerpen van Amaj.

Het bestuur van het GSO

In 2018 besliste het Ghent Symphony Orchestra als onafhankelijk orkest verder te gaan. Een klein maar gedreven team van muzikanten sloeg de handen in elkaar om hun begeerde orkest uit te bouwen tot een bekend begrip in de muziekwereld.

Heeft u vragen voor ons bestuur, dan kan u contact opnemen met onze voorzitter (eline-dewilde@hotmail.com).

WhatsApp Image 2022-10-07 at 15.29.05 (2)

Eline Dewilde – Voorzitter

Siewald Degraeve – Artistiek Comité

Servaas Le Compte – Ondervoorzitter

Elly Deflo – algemeen bestuurslid

Geert Soenen – Artistiek Leider

Samuel Weynants – algemeen bestuurslid